Při nákupu nad 1 499 Kč DOPRAVA ZDARMA!

Proč si vybrat svíčku ze sójového vosku?

Možná vás už při výběru svíčky napadla otázka: Proč byste měli dát přednost sójovému vosku? A jaké jiné vosky se při výrobě svíček vlastně používají?

 

Z jakých vosků se vyrábí svíčky?

Na trhu máme pěknou řádku vosků, ze kterých je možné svíčky vyrábět – parafín, sójový vosk, kokosový vosk, včelí vosk, řepkový vosk a dokonce třeba i vosk avokádový, jojobový, hroznový nebo makadamiový. Lišit se mohou jak cenou, tak i kvalitou zpracování.

Proč se vyhnout svíčkám z parafínu?

Nejčastější volba padá však na vosk parafínový a většina svíček, které běžně vidíte v obchodech či supermarketech, bývá vyrobena právě z tohoto vosku. Já jsem však řekla tomuto vosku jasné ne a při výrobě svíček ho nepoužívám. Prvním problémem je jeho vznik – je vyrobený z ropy, tedy neobnovitelného přírodního zdroje.  Druhým problémem je jeho spalování – vosk se vyrábí v různé kvalitě, chemicky se bělí a podobně. Při hoření se pak mohou uvolňovat škodlivé a často karcinogenní látky jako například benzen či aceton.

Možná se ptáte, proč je ale výrobci tak hojně využívaný a většina svíček je vyrobená právě z něj? Odpověď je jednoduchá – je levný. Svíčka, která je vyrobena z parafínu se může prodávat levněji, než třeba svíčka ze sójového vosku a tím být pro zákazníka dostupnější.

 

Řekněte ano sójovému vosku

Pro výrobu svíček Momentee jsem se rozhodla používat sójový vosk (ve kterém je i kapka kokosového vosku) a to především díky jeho výhodám:

Jedná se o přírodní obnovitelný zdroj.

Po extrahování sójového oleje se zbylá sója využívá převážně jako krmivo pro zvířata. Je přirozeně biologický rozložitelný a rozpustný ve vodě. Neobsahuje pesticidy, herbicidy nebo živočišné složky.

Lepší vlastnosti hoření

Sójový vosk hoří pomaleji a „životnost“ svíčky je tak daleko delší. Sójový vosk je sice o něco dražší než parafín, bohatě vám to však vynahradí tím, že bude hořet daleko déle (až o polovinu) než parafínová svíčka o stejném objemu. Díky nižší teplotě tání také dokáže daleko lépe uvolňovat vůni.

Kapka kokosového vosku pro ještě lepší zážitek

Jak jsem již zmiňovala, používám při výrobě sójový vosk, ve kterém je malé zastoupení kokosového vosku. Pomáhá rovnoměrnějšímu a pomalejšímu hoření, neuvolňuje při hoření škodliviny a skvěle váže vonné oleje. Jedná se o tak o dokonalé kombo, který ještě zlepší váš zážitek :) 

Zpět do obchodu